lauantai 14. kesäkuuta 2014

Carlos Ruiz Zafón: The Watcher in the Shadows

Carlos Ruiz Zafón; The Watcher in the Shadows
E-kirja

"The boy nodded, altough he wasn't quite sure what Lazarus was talking about. Finally, Lazarus showed them the way to the door. It was then that, almost by chance, Dorian thought he witnessed something impossible. As they walked past one of the flickering lamps, their bodies cast shadows against the wall. All of them but one: Lazarus's body left no trace of a shadow, as if his presece were only a mirage. 
When Dorian turned round, Lazarus was observing him intently. The boy swallowed hard. The toymaker nipped his cheek in a friendly manner. 
'Don't believe everything you see...' "

Sauvellen perhe on hiljattain menettänyt perheenpäänsä ja ajautunut pienoiseen ahdinkoon rahallisesti. Mutta salaperäinen lelujen valmistaja tarjoaa apuaan, perheen äidin sihteerin työtä vastaan. Perhe saa idyllisen kodin kauniista Normandiasta.

Lelutehtailijan kartano vaikuttaa kuitenkin, varsinkin pimeän tullen, varsin karmivalta. Ja joku, ennemminkin jokin, lymyilee varjoissa. Ja pian tapahtuukin murha, jonka jälkeen mikään ei ole ennallaan. Varjo on päässyt irti. Varjo, joka ei säästä ketään, joka on pääsemässä edes lähelle Lazarus Jannin, lelutehtailijan sydäntä. Sydän kun ei kuulu enää hänelle itselleen.

---

Tämän "takakansiteksti" oli varsin houkutteleva. Kyseessä siis Carlos Ruiz Zafónin 90-luvun tuotantoa, nuorille lukijoille. Ostin tämän Kobon kirjakaupasta matkalukemiseksi (ja sitähän siitä nimenomaan tuli... luin kirjan lähes yhdeltä istumalta odotellessani tatuointistudiossa miehekkeen tatuoinnin valmistumista tieskuinkamonen tunnin ajan. Omani hakkaaminen kun ei kestänyt kuin vartin. Mutta onneksi loman ainoa sadepäivä osui juuri tähän väliin!). En iedä, onko tätä käännetty suomeksi, joku viisaampi osaa ehkä valistaa minua?

Odotin ehkä hieman pitempää kirjaa, mitä tämä nyt sitten olikaan. Mutta sama tuttu mystinen tunnelma leijui taas lähes jokaisella sivulla.  Ja jos odotin enemmän pituutta, niin odotin kyllä vähän suurempaa seikkailua kirjailijan alkusanojen perusteella. Ehkä olin vain liian vanha ja siitä erilainen, etten ole lukenut nuorena kovinkaan paljon seikkailukirjallisuutta. Nautin kuitenkin yhtäkaikki tästäkin lukukokemuksesta, vaikkei tämäkään yltänyt lähellekään Tuulen Varjon tasoa. Mutta sille tasolle onkin kyllä mielettömän vaikea päästä, edes itse täydellisen kirjan kirjailijan itsensä.

Nuoremmille lukijoille tämä varmasti toimisi paremmin. Vaikka en siis edelleenkään sano, että tämä ei toiminut tai että tämä olisi huono, kun en valehdella tahdo. Rakastan Carlos Ruiz Zafónin mystiikkaa ja painostavaa ilmapiiriä.

★★★☆☆

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti