tiistai 31. heinäkuuta 2012

Daphne Kalotay; Bolšoin Perhonen

Daphne Kalotay; Bolsoin Perhonen
Alkuteos: Russian Winter
Kustantaja: WSOY
Suomentaja: Irmeli Ruuska
Sivuja: 418

"...puun alle suojaan. Ja sitten maa oli kostea ja pelkäsit, ettet saisi pihkaa hameestasi. Voin yhä aistia männynneulasten tuoksun, niissä piilevän viileän, suloisen talven, oksiston kirjavan katveen. 

Joskus ajattelen, että elän juuri siksi, niiden täydellisten päivien tähden. Mutta tietenkin pihka tahrasi hameesi. Kellertävä pihka, hidastetut kyyneleet, ikään kuin puu tietäisi tulevan."

Bolšoin Perhonen on balettitanssijan tarina. Nina Revskaja, 'Bolšoin Perhonen', Bolšoin baletin entinen tähti, joka lumosi jopa itsensä Stalinin, päättää huutokaupata korunsa, jotka on aikojen saatossa saanut. Ninan tähtihetkistä on jo aikaa, nykyään Perhonen asuu Bostonin talossaan, pääsemättä irti pyörätuolista, lohtunaan muisto tanssista. 

Nina oppi tanssimaan ja rakastui Neuvostoliitossa, jossa joutui kohtaamaan Stalinin hallinnon pimeimmät puolet. Uusi uljas maailma ei ollutkaan sitä, miksi sitä sanottiin. Nina huutokauppaa korunsa, toivoen, että ne veisivät naisen muistot petoksesta, joka tapahtui Neuvostoliitossa, petoksesta, joka sai Perhosen loikkaamaan länteen. 

Huutokauppakamarin nuori työntekijä, Drew Brooks ja yliopiston professori Grigori Solodin ajautuvat yhteen ja päätyvät selvittämään toistensa avulla kohuttujen meripihkakorujen taustaa. Korujen sitomia salaisuuksia sohiessaan kaksikko osuu Ninan kipeimpiin haavoihin, jotka eivät vanhuuden päiviin mennessäkään olleet vieläkään parantuneet. Mutta kenelle korut oli alun perin tarkoitettu ja miksi ne olivat ajautuneet erilleen toisistaan? Mitä yhteistä Grigori Solodinilla ja Bolšoin perhosella on?

---

Daphne Kalotayn teos oli helppoa ja mielenkiintoista luettavaa. Kirja avaa ikkunoita ja ovia maailmaan, josta moni länsimaalainen ei osaa edes muodostaa mielikuvaa. Baletti, ankara kurinalaisuus ja ristiriitaiset tunteet rakkaudesta, näillä sanoilla voidaan kirjan sisältöä kuvata. 

Kalotay punoi taidokkaasti juonta, johdatellen lukijaansa täysin tahtomalleen polulle. Alun kysymyksiin tuntui pitemmälle päästessä löytyvän johtolankoja, joista lukija pystyi päättelemään oman ratkaisunsa, mutta todennäköisesti ratkaisu olisi väärä, sillä Kalotay johdattaa ensin toiseen suuntaan, mutta muuttaakin sulavasti suuntaa. 

Vaikka tekstissä hypitäänkin eri aikakausien ja henkilöiden välillä, ei tämä tuonut kirjaan sekavuutta. Heti kappaleen ensimmäisestä lauseesta pystyi päättelemään, missä ollaan; ollaanko nykypäivän Bostonissa vai Stalinin ajan Neuvostoliitossa. 
Lisäksi pidin siitä, että jokaisen luvun alussa esiteltiin myynnissä olevia koruja, jotka loppua kohden alkoivat kietoutua tarinaan ja esiintymään Ninan Bolšoin vuosista kertovissa pätkissä. 

Rakastinkin erityisesti näitä Neuvostovuosien kuvauksia, olisin voinut ahmia kirjan aivan yhtälailla ilman Grigori Solodinia ja Drew Brooksiakin, pallotellen vain Ninan muistoissa ja nykypäivässä. Mutta tietysti professori Solodin toi oman mausteensa tarinaan ja ilman herraa juonta tuskin olisi saatu kasaan.

Minua kuitenkin jäi muutamat seikat häiritsemään, Kalotay kun jätti niin monia asioita auki ja joissain kohdin toivoin, että tarinaa olisi vielä jatkettu, eikä katkaistu sillä tavalla kesken. 
Olisin tahtonut lukea Grigorin reaktion Ninan loppuratkaisuun, mutta kirjailija jätti tämän lukijan mielikuvituksen varaan täysin. Lisäksi olisin halunnut saada tietää, mitä Revskaja kirjoitti Solodinille. 
Ja Ninan länteen loikkauksesta kerrottiin hieman, siitä, kuinka se alkoi, mutta miten loikkaus päättyi, miten Nina sen lopulta onnistui tekemään, jäi jälleen lukijan päätettäväksi. Jotenkin tuntui, että kirjailija ehkä halusi hieman kiirehtiä eteenpäin ja jättäen niin sanotusti vähemmän tärkeitä asioita kirjoittamatta täysin loppuun, mutta mielestäni esimerkiksi juuri loikkauksesta kirjoittaminen olisi tuonut vielä lisää syvyyttä. Toisaalta, ehkä kirjan arvoituksellisuus olisi tästä hieman kärsinyt. 

Kaikkiaan siis kaunis lukukokemus, joka sai todellakin ajattelemaan mitä Neuvostoliiton aikaan on tapahtunut, millaista elämä siellä on ollut. Suosittelen ehdottomasti lukemaan, varsinkin, mikäli historiasta tai baletista kertovat kirjat ovat lähellä sydäntä. 

★★★★☆

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti