tiistai 17. heinäkuuta 2012

Sara Shepard; Flawless - A Pretty Little Liars Novel

Kuva
Sara Shepard; Flawless - A Pretty Little Liars Novel
Kustantaja: Sphere (UK)
Sivuja: 272

"Spencer Hastings stood on the apple-green lawn of the Rosewood Abbey with her three ex-best friends, Hanna Marin, Aria Montgomery, and Emily Fields. The girls had stopped speaking more than three years ago, not long after Alison DiLaurentis mysteriously went missing, but they'd been brought back together today for Alison's memorial service. Two days ago, construction workers had found Ali's body under a concrete slab behind what used to be her house.
   Spencer looked again at the text message she'd just received on her Sidekick.


I'm still here, bitches. And I know everything. - A

'Oh my God,' Hanna whispered. Her Blackberry's screen read the same thing. So did Aria's Treo and Emily's Nokia. Over the past week, each of them had gotten e-mails, texts, and IMs from someone who went by the initial A. The notes had mostly been about stuff from seventh grade, the year Ali went missing, but they'd also mentioned new secrets... stuff that was happening now."

Flawless on Sara Shepardin Pretty Little Liars -sarjan toinen osa, jota ei vielä tietääkseni ole suomennettu. Tapahtumat sijoittuvat kuvitteelliseen Rosewoodin pikkukaupunkiin Pennsylvaniassa.
Alison DiLaurentis, Aria Montgomery, Emily Fields, Hanna Marin ja Spencer Hastings ovat kaupungin suosituimmat tytöt. Mutta, kun Alison, tyttö, jota kaikki kahdehtivat, joka jokainen tahtoo olla, alkukesän iltana katoaa jäljettömiin, tyttöjen tiet eroavat. 
Kolmisen vuotta myöhemmin rakennusmiehet löytävät Alisonin ruumiin DiLaurentisien entiseltä tontilta betonivaloksen alta. Toisistaan vieraantuneet tytöt ajautuvat yhteen kummallisten viestin vuoksi. Viestit sisältävät salaisuuksia, joista vain Alison tiesi ja tytöt kuvittelevatkin Alin olevan viestien takana, sillä jokainen viesti on allekirjoitettu A-kirjaimella. Alisonin ruumiin löytyessä käy kuitenkin varsin selväksi, ettei mystinen A olekaan Alison. Mutta kuka muu voisi tietää tyttöjen salaisuudet?

Sarjan toinen osa alkaa Alisonin muistotilaisuuden jälkeisestä hetkestä ja tuo nipun uusia epäiltyjä ja odottamattomia juonenkäänteitä.

----
Kirjasarjaan perustuen on jo tehtykin televisio sarjaa samalla nimellä ja itse tutustuin sarjaan tätä kautta. Yleensä toimin toisin päin. Huomaan vertaavani kirjaa ja sarjaa jatkuvasti toisiinsa ja tässäkin kirjassa oli todella paljon eroavaisuuksia, kuten eräs tv-sarjan tärkeistä hahmoista, onkin tässä melko pienessä osassa.
Ja tv-sarjassa tytöt elvyttävät ystävyyssuhteensa todella nopeasti, kirjoissa tätä ei vieläkään ole varsinaisesti tapahtunut.

Pidän Shepardin yksinkertaisesta tavasta kirjoittaa, mutta eiväthän nämä tietenkään mitään syvällisiä kirjoja ole, enemmänkin aivan täydellistä aivot narikkaan lukemista. Shepardin hahmot herättävät tunteita ja ovat sopivan aitoja, hienosti rakennettuja, kuten myös juoni. Kirjan kertoja johdattelee taitavasti mukanaan ja pystyy toisinaan vakuuttamaan lukijan ratkaisusta, joka kirjan aikana tai lopussa osoittautuukin aivan vääräksi. Shepard on taitavasti yhdistelly kymmeniä, satojakin langanpätkiä toisiinsa luoden mielenkiintoisen ja alati muuttuvan ympäristön. Tapahtumia ei aina osaa odottaa etukäteen, eikä teksti käy tylsäksi.

Mutta jostain syystä tunnelma jää minun kohdallani hieman vajaaksi. Kirjassa on muutama hienosti kuvattu kohtaus, johon sisältyy jännitysmomentti ja hektisyyttä, mutta jäin kaipaamaan näihin kohtauksiin ihan hippusen verran lisää syvyyttä ja tällaisia kohtia ehkä enemmän. Nämä odotukset voivat toki pohjautua siihen, että seuraan sarjaa tiiviisti televisiosta Yhdysvaltojen tahtiin, tv:ssä kun sarjaan on saatu hyvin tiivis tunnelma. Sitä tiivistä ja jännittävää ja ehkä vähän odottavaakin tunnelmaa jäin vielä hakemaan kahdesta lukemastani Pretty Little Liars kirjasta, mutta alkutekijöissähän tässä tosiaan vasta ollaan ja sarjassa on ilmestynyt yhteensä 11 kirjaa ja 12. on tulossa. Lisäksi neljännen ja viidennen osan väliin sijoittuu "Pretty Little Secrets" -romaani, joka ei niinkään pyöri mysteerisen A:n ympärillä ja mikäli wikipediaa on uskominen, niin tulossa on myös Pretty Little Secrets osa 2.
Lukemista näissä siis riittää.

Jos nyt kuitenkin vielä palataan niihin pikkujuttuihin, minkä takia pisteytin kirjan vain neljään, niin täytyy mainita se vielä, että kun kirjassa kerrotaan tai palataan aikaan, jolloin Alison oli vielä hengissä, eli tyttöjen ollessa noin 13-vuotiaita, ei heidän toimintansa tai puhetyylinsä sitä paljasta. Lukiessa jään monesti miettimään, että näinkö 13-vuotiaat nykyään toimivat tai puhuvat, jotenkin tuntuu, että vaikka ajassa mennään taaksepäin, henkilöt eivät muutu, tai paremmin sanottuna kasva. Heidän tekemisensä ja sanomisensa voisivat hyvinkin olla 16-18 vuotiaitten tekemisiä ja sanomisia, mikä on hieman hämäävää, mutta ei loppujen lopuksi onneksi häiritse lukukokemusta kovinkaan merkittävästi.

Mutta suosittelen ehdottomasti kevyeksi lukemiseksi jokaiselle, joka ei tahdo vaivata päätään liikaa. Nämä ovat mahtavia mm. mökillä riippumatossa luettaviksi tai rannalle mukaan otettaviksi. Ja mikseivät nämä toimisi myös sateisena päivänä viltin alla lehteiltäväksi. Tämä on todennäköisesti ainoa tämän sarjan kirja, josta tänne kirjoitan, ellei jostain syystä jokin osa saa minua kovin puheliaaksi.

★★★★☆

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti