tiistai 21. huhtikuuta 2015

Marisha Pessl: Yönäytös

Marisha Pessl; Yönäytös
Alkuteos: Night Film
Kustantaja: Otava 2013
Suomentaja: Laura Beck
Sivuja: 725

"Hopperin oli määrä nukkua yö ystävänsä sohvalla Delancey Streetillä.
"Tässä", hän sanoi kuljettajalle lasiin napauttaen.
Taksi pysähtyi, Hopper kääntyi minun puoleeni ja ojensi kätensä.
"Jatka merenneitojen etsimistä", hän sanoi käheällä äänellä. Hän painoi päänsä jotten näkisi kyyneliä hänen silmissään. "Jatka taistelua niiden puolesta."
Nykkäsin ja halasin häntä niin lujaa kuin pystyin. Sitten hän suuteli Noraa hellästi otsalle ja nousi autosta. Hän ei mennyt heti sisälle vaan seisoi jalkakäytävällä katselemassa, kun me ajoimme pois, tumma hahmo oranssin katuvalon alla. Nora ja minä katselimme häntä takaikkunasta - liikkuvaa kuvaa, johon meidän piti naulita silmämme varoen räpyttelemästä tai hengittämästä, sillä se muuttuisi hetkessä pelkäksi muistoksi.
Hopper kohotti meille vasenta kättään, vilkutus ja tervehdys. Ja taksi kääntyi kadunkulmasta."

Stanislas Cordova on kulttimaineeseen noussut elokuvaohjaaja, joka on kuitenkin vetäytynyt tyystin julkisuudesta jo 70-luvun loppupuolella. Cordovan kauhuelokuvat ovat niin pelottavia, että niitä on keltäydytty esittämästä julkisesti ja tästä syystä miehen fanit ovatkin hankkineet käsiinsä elokuvien piraattiversioita ja esittävät näitä salassa kellareissaan.

Scott McGrath on tutkiva journalisti, joka on joutunut huonoon valoon Cordovan kostettua miehelle tämän kunniaa loukkaavat lausahdukset televisiossa. Mutta kun Cordovan 24-vuotias tytär Ashley löydetään kuolleena, ei McGrath enää voi pysytellä erossa elokuvaohjaajasta, hän kun ei usko, että Ashleyn kuolema olisi niinkin yksiselitteinen, kuin itsemurha tai onnettomuus.

Avukseen McGrath saa Noran ja Hopperin sattuman kautta, molemmilla kun on omat kytköksensä Ashleyyn. Omalaatuinen kolmikko rämpii läpi ihmismielen pimeimpien sopukoiden yrittäessään saavuttaa totuutta elokuvaohjaajan tyttären kuolemasta, joka on osoittautumassa yhtä uskomattomaksi ja sairaaksi, kuin Cordovan elokuvatkin.

---

Kirjastossa olin vähän kahden vaiheilla, lainatako Yönäytös vai ei, se kun on varsin järkälemäinen yli 700 sivullaan. Mutta kirja vaikutti niin houkuttelevalta, että pakko se oli mukaan ottaa.

Olen jo hetken kaipaillut jotain oikeasti selkäpiitä karmivaa ja jännittävää. Ja jo alusta asti Yönäytös lunasti nämä odotukset. Kirja lupaili karmaisevuutta ja pelkoa juuri sopivassa suhteessa tähän tilanteeseen. Siis paljon. 

Pessl luo taitavasti jännitettä ja jännitystä, maalaten eläväisiä mielikuvia lukijansa silmien eteen. Koko pitkän kirjan, joka ei muuten tunnu sivuakaan liian pitkältä, ajan tunnelma on käsinkosketeltavissa. Lisäksi rakastin tarinan sekaan ripoteltuja liitteitä ja screen shotteja. Ne jaksottivat lukemista ja rakensivat uskottavaa pohjaa Cordovan tarinalle, hieman dokumenttimaisesti. Olisiko Yönäytös ollut yhtä vakuuttava ilman näitä? Ehkei, mutta varmasti se olisi toiminut. Mutta pisteet kirjailijalle tästä ideasta, joka toimii kuin häkä, ainakin minuun! 

Luin Yönäytöstä sydän hakaten jännityksestä, alusta loppuun, jatkuvasti pohtien, mitä nyt paljastuu, voiko tämä olla totta. Kirja ei tosiaankaan ole heikkohermoisille. 

Pessl kuvaa taitavasti ihmismielen pimeimpiä nurkkia, sitä, kuinka yliluonnollisestakin voi tulla totta, jos vain uskoo. Ja skeptikkokin alkaa kääntymään, kun todisteet kertovat, kuinka järkeenkäypää se kaikki on. Mikä tahansa voi olla totta, kun mielen antaa vaeltaa vapaana. 
Ja kuinka pitkälle totuudennälkä ja uteliaisuus viekään, vaikka oma mieli tekisi millaisia temppuja. 

Ja minun on myönnettävä, että kirja on juuri sellainen, millaiseksi kuvittelisin pelottavimman mahdollisen elokuvan olevan. Millainen kuvittelisin Cordovan elokuvien olevan. Pahin pelko tulee aina oman pään sisältä, kun ei enää pystykään luottamaan omaan mieleensä ja sitä yönäytös nimenomaan on. 

Mutta ah ja voih, juuri kun ajattelin, että Pessl lopussa avaa kaiken, niin matto kiskaistaankin vielä kertaalleen jalkojen alta. Yönäytös jää täysin auki, jättäen mielettömän määrän kysymyksiä. Aivan kuten Cordova -elokuvien lopussakin. 
Mutta näin onkin todennäköisesti parempi, sillä takuuvarmasti jäät miettimään kirjaa vielä pitkäksi aikaa sen käsistä laskettuasi. Yönäytös vainoaa ja säikyttelee vielä pitkään jälkikäteenkin. 

Aivan mieletön lukukokemus, kiilaa kirkkaimpaan kärkeen suosikkikirjojeni listalla! 

★★★★

4 kommenttia:

 1. Minulla odottelee tämä hyllyssä ja kuuluu kesän luettavien pinoon. Alan olla jo todella innoissani kaikkien näiden ylistävien kommenttien jälkeen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupaan, ettet pety, kun vihdoin alat tätä lukea! (:

   Poista
 2. Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)

  VastaaPoista